Artikel afbeelding

Verhuurbedrijf starten

Wil je een verhuurbedrijf starten? Dan lees je hier alles wat je moet weten over het starten van je eigen verhuurbedrijf.

Voordelen eigen verhuurbedrijf starten:

 • Je verhuurbedrijf starten is eenvoudig
 • Groeien op basis van vraag
 • Geen grote verhuurvoorraad nodig
 • Extra verdiensten naast je verhuurassortiment
 • Meerdaagse verhuur
 • Vaste klanten

Of je nu kano verhuur, machine verhuur, gereedschap verhuur, partyverhuur, springkussen verhuur of tenten verhuur start, in de basis komt veel met elkaar overeen.

Eenvoudig je verhuurbedrijf starten

Onzin of niet, wij vinden dat bij elke start van een bedrijf je een ondernemingsplan moet schrijven. Dus schrijf een ondernemingsplan voor je verhuurbedrijf. Een ondernemingsplan schrijf je namelijk eerst altijd voor jezelf. Je maakt daarin een duidelijk beeld van hoe je het bedrijf wilt gaan draaien. Je begroot kosten, inkomsten en bekijkt zaken zoals verzekeringen en meer zaken waar je niet direct aan denkt.

Schrijf daarom een ondernemingsplan voor je nieuwe verhuurbedrijf. Alle onderdelen komen aanbod zodat je niks vergeet.

Groeien op basis van vraag

Het voordeel van een verhuurbedrijf is dat je kunt starten met weinig voorraad als je geen groot budget hebt.

Je kunt per opdracht kijken of je zelf spullen al kunt kopen. Want mensen bestellen vaak een paar dagen vooraf. Kan dit nog niet, dan kan je heel eenvoudig ook de spullen inhuren bij een ander verhuurbedrijf.

Dan denk je misschien “dan kan ik toch beter de hele klant doorsturen naar het andere verhuurbedrijf”.

Dit klinkt misschien raar, maar als ‘collega verhuurder’ krijg je vaak korting bij verhuurbedrijven. Met die korting kan je toch geld verdienen zonder de klant af te wijzen. De kracht is natuurlijk om die ene klant om te zetten in een vaste klant.

Geen grote verhuurvoorraad nodig

Je hebt dus in de vorige tekst gelezen dat je een verhuurbedrijf prima start zonder grote verhuurvoorraad. Een grote verhuurvoorraad brengt natuurlijk ook extra opslag met zich mee. Een extra opslag brengt naast kosten ook risico’s met zich mee. Bedenk daarom tijdens je ondernemingsplan waar je prioriteiten liggen. Dan kan je het beste bepalen wanneer een grote voorraad voordelen heeft en wanneer niet.

Extra verdiensten naast je verhuurassortiment

Naast het verhuren van alle materialen kan je aardig wat omzet maken. Als eerste transportkosten. Klanten zijn vaak niet in de gelegenheid om verhuurspullen met eigen auto te halen en terug te brengen.

Transportkosten

Hier speel jij mooi op in met je bedrijfswagen of in het begin een auto met aanhanger. Je brengt in elk geval de gehuurde spullen netjes bij de klant. Uiteraard voor een vergoeding. Vergeet naast de bezorgkosten niet de ophaalkosten te begroten. De meesten verwerken dit in 1 tarief.

Schoonmaakkosten

Komen verhuurmaterialen vuil terug, bewust of onbewust. Dan kan je er in elk geval een tarief voor rekenen. Serviezen en glaswerk, vooral in grote aantallen willen klanten die niet schoonmaken. Ze maken dan graag gebruik van de schoonmaakservice. Maar ook bij het overdreven vies terugkrijgen van stoelen, tafels en zelfs een tent kan je schoonmaakkosten rekenen. Uiteraard communiceer je alles vooraf naar de klant wanneer er bijkomende kosten zijn.

Manco / Breuk

Komen er materialen niet of kapot terug? Dan kun je daar kosten voor rekenen. De kosten zijn vaak wel iets meer dan je inkoop. Mede omdat jij als verhuurder het ongemak ervaart en er moeite voor moet doen om je materialen weer compleet te krijgen.

In sommige situaties is het wel zo eerlijk om het kapotte item bij de klant te laten. Soms is het niet meer geschikt voor de verhuur, maar kan iemand anders er nog wel plezier van hebben. Bijvoorbeeld een statafel met een diepe kras in het blad.

Uren

Naast bovenstaande extra omzet lever je zelf vaak nog het meeste op. Jawel, je kunt prima jezelf aanbieden voor het opbouwen en installeren van de gehuurde spullen. Hanteer een schappelijk tarief en voor je het weet verdien je per dag 100 euro extra door wat uurtjes te werken voor klanten.

Meerdaagse huur

Deze hoort ook nog een beetje bij ‘extra verdiensten’ van hierboven, maar verdient een eigen kop. Ga je een verhuurbedrijf starten, denk dan ook na over de meerdaagse huur. Meerdaagse huur is namelijk erg belangrijk om te vertellen aan mensen die nog geen bestelling hebben geplaatst. Als mensen vooraf weten dat ze korting krijgen als ze meerdere dagen huren, kan dit zomaar de deal doen sluiten.

De juiste staffelkorting bij meerdaagse huur kan verschillen per artikel.

Een stuk linnen kan je makkelijker missen voor een scherp tarief dan een terrasheater met gasfles.

Vaste klanten

Je kunt veel tijd en geld besparen als je zorgt dat je alle opdrachten perfect doet. Bij het starten van je eigen verhuurbedrijf is het begin vaak lastig om een redelijke omzet te maken. Maak daarom extra gebruik van de klanten die je hebt. Zij hebben namelijk al een plezierige ervaring met je en kunnen dit eenvoudig doorvertellen aan anderen. Dit soms een beetje helpen door het gewoon te vragen kan helemaal geen kwaad.

Je hoeft dan niet te zeggen dat je weinig geld verdient, maar je kunt wel zeggen: “wilt u mij helpen met groter worden door anderen over mijn verhuurbedrijf te vertellen?”. Een paar extra visitekaartjes geven zullen mensen die een goede ervaring met je hebben niet afslaan.

De voordelen van huren kan je het beste benadrukken op je website of folder. Zo voorkom je dat mensen dingen zelf willen gaan kopen.

Voordelen en gemak voor verhuur klanten:

 • Geen zorgen over onderhoud van het product
 • Geen opslag nodig
 • Klanten kiezen zelf hoelang ze het gebruiken
 • Bezorgen en ophalen
 • Meerdaagse huurkorting
 • Staffelkorting bij grotere aantallen

Conclusie eigen verhuurbedrijf starten

Een eigen bedrijf starten is niet moeilijk. Je moet het zien als een marathon. Beginnen is nooit moeilijk, maar doorgaan en volhouden ook bij tegenslag zal moeten bewijzen of je een verhuurbedrijf kan opstarten en open kan houden.

Geef niet op en ga er altijd 100% voor. Ook als mensen zeggen dat het moeilijk is of misschien wel zeggen dat je het niet kan. Bewijs het tegendeel en maak er een succes van.

Op July 31, 2018